RIVIERENBUURT

Van Aartsen mag wel vinden dat er geen grenzen waren overschreden toen ze hier om het bloed van Joden riepen; nou mijn grens WEL en sindsdien zeg ik het hardop en keer op keer, Islam RAUS moslims TUIG, en zal ALLES doen om ze hier het leven zuur te maken.

E.J. Bron

Screenshot 3

De Lekstraat-Synagoge in de Amsterdamse Rivierenbuurt omstreeks 1940

(Door: Driek)

In één der van fleur en vrolijkheid verstoken straten der Amsterdamse Rivierenbuurt heb ik mijn jongensjaren doorgebracht. Huizen met hoge trappen. Donkere voorportalen. Portiekwoningen. In mijn herinnering waren de woonvertrekken altijd gehuld in grijzig schemerlicht. Doch dat kan ook verbeelding zijn. Maar eens, lang geleden, ver voor de oorlog, in die vredige doch ook onbarmhartige jaren dertig, toen het schorremorrie van Anton Mussert alreeds in zwarte kledij de straten onzer steden domineerde, was de Rivierenbuurt voor een groot deel bevolkt door mensen van Joodse komaf.  Aan het Merwedeplein 37 woonde Anne Frank met haar familie. Welgestelde ontwikkelde Joodse lieden, afkomstig uit velerlei windstreken, waren in de Rivierenbuurt neergestreken. Zochten daar hun heil. Die kwamen niet op een schoen en een slof. Sommigen wel. Maar die gingen naar een kamp. Naar Westerbork. Dat opvangkamp moesten die gevluchte Joden  zelf bekostigen…

View original post 517 more words

Advertisements

About cassandrasez

Cass is a well-travelled Dutchwoman, formerly of Spokane, Washington, USA, presently living in Holland again. She holds a Master's Degree in English and has taught it 20 years at the high school and mostly Jr. College level, until 2010. For other info see "About" at top bar.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s