Landen praten over miljarden voor Gazastrook | Buitenland | Telegraaf.nl

Landen praten over miljarden voor Gazastrook | Buitenland | Telegraaf.nl.

CAIRO – 

Ongeveer 30 ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie minister Frans Timmermans, praten zondag in de Egyptische hoofdstad Caïro over een plan voor wederopbouw van de Gazastrook en een financiële bijdrage daaraan. Het is de bedoeling dat ongeveer 3,2 miljard euro wordt ingezameld om de schade te herstellen die werd aangericht door Israëlische aanvallen eerder dit jaar.

Foto: AP

Nederland heeft de strook eerder gesteund, bijvoorbeeld met de aanleg van een haven waar toenmalig premier Wim Kok in 1996 de eerste steen voor legde. Die haven werd al in 2001 vernield door Israël. Het is niet bekend hoeveel geld Nederland zal bijdragen aan de wederopbouw. Er is nog geen geld toegezegd.

Israël begon op 8 juli met het bombarderen van de Gazastrook in reactie op het afvuren van raketten op Israël door Palestijnen. Daarna volgde een grondoffensief. Dinsdag 26 augustus trad een staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd in werking en sindsdien zwegen de wapens.

In de 50 dagen dat het conflict duurde, wierpen Israëlische toestellen naar schatting 20.000 bommen op 5000 doelen in de strook. Daardoor werden hele woonwijken vernield. Volgens een schatting van de VN werden 17.000 woningen vernield of zwaar beschadigd.

Ook straten, bruggen, scholen, ziekenhuizen en infrastructuur voor de energievoorziening werden weggevaagd of raakten zwaar beschadigd. Palestijnen vuurden 4500 raketten op Israël af maar die veroorzaakten veel minder schade. In het geweld lieten ruim 2100 Palestijnen het leven tegen meer als 70 doden aan Israëlische kant.

De Palestijnse autoriteiten hadden aanvankelijk berekend dat de wederopbouw 6 miljard euro zou kosten maar dat is inmiddels teruggebracht tot 3,2 miljard.

jitskesez:  Israelische aanvallen? Hou op Hamas te steunen, beesten en terroristen zijn het die geen land willen maar alleen en uitsluitend, Joden moorden. Hamas = Boko Haram = ISIS, ze moeten allemaal morsdood en hoe gauwer hoe liever.

Advertisements

About cassandrasez

Cass is a well-travelled Dutchwoman, formerly of Spokane, Washington, USA, presently living in Holland again. She holds a Master's Degree in English and has taught it 20 years at the high school and mostly Jr. College level, until 2010. For other info see "About" at top bar.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s