Friezen: ‘Swarte Pyt’ blijft! | www.dagelijksestandaard.nl

Friezen: ‘Swarte Pyt’ blijft! | www.dagelijksestandaard.nl.

Geplaatst door Michael van der Galien op 30 oktober, 2014 – 10:00

In het hoge noorden trekken ze zich niets aan van de Zwarte Piet-discussie.

Goddank voor de provincie. De grachtengordeldieren in de Randstad verzinnen steeds weer een nieuwe project, maar in de provincie trekt men zich daar niets van aan. Tradities zijn er om in ere te houden, niet om massaal aan de kant te zetten omdat een beroepsslachtoffer zich gediscrimineerd voelt:

De inwoners van het Friese Grou kunnen gerust zijn: hun Piet zal niet veranderen in een kaaspiet. „Wij hebben er maar eentje, die kunnen we moeilijk veranderen”, aldus woordvoerder Harold Kramer van het Sint Piter Komitee. In Grou wordt Sinterklaas niet gevierd. Slechts een enkeling, vaak verhuisd vanuit Holland, houdt stug vast aan het feest. Scholen, sportclubs, winkels, niemand doet mee aan Sinterklaas. Pas ergens in februari is het feest. Dan komen Sint Piter en Swarte Pyt.

De Sint Piter-traditie in Grou is echt buitengewoon interessant. Voor een groot deel is het de Sinterklaas zoals de rest van het land die kent, maar er zijn ook verschillen. Eén daarvan is dat de Sint maar één Piet heeft. Volgens de mythologie van het feest is het ontstaan doordat Sinterklaas in het verleden samenwerkte met zijn broer, Sint Piter. Helaas kreeg het tweetal vlak bij Grou ruzie of ontdekten ze dat ze, oeps!, de pakjes voor dat dorp vergeten water. Piter besloot daarop (samen met een Pyt) terug te gaan naar Spanje en kwam in februari alsnog langs met de cadeautjes.

(Feitelijk is Sint Piter gewoon een overblijfsel van het voorjaarsfeest en is hij gebaseerd op Sint Petrus, de eerste paus en beschermheilige van vissers, maar goed; dat is natuurlijk iets minder interessant voor kinderen.)

Over Piet – of Pyt, eigenlijk – zegt de organisatie het volgende:

“Als landelijk een teken wordt gegeven door de overheid, moeten wij ook goed nadenken. Maar we zijn niet van plan Pyt te veranderen. We hebben er maar een en we kunnen dus niet een of andere groene, gele, peperrode of stroopwafelpiet invoeren.”

Aangezien ik zelf Fries ben kan de tekst hierboven wel even voor u vertalen (het lijkt namelijk met elkaar in tegenspraak: “Goed over nadenken” en “we zijn niet van plan Pyt te veranderen”): ‘Swarte Pyt blijft zwart, wat Randstedelingen daarvan denken is ons een rotzorg. Maar goed, omdat we netjes zijn opgevoed zullen we publiekelijk net doen alsof we het gezeur enigszins serieus nemen als dat niet anders kan omdat de nationale overheid zich ermee bemoeit. Zo zijn we dan ook wel weer. Voor de rest: handen af van Pyt, wij bepalen zelf hoe we ons feest vieren. Maffe westerlingen ook met hun gezeik.’

Godzijdank dat de rest van het land niet zo is als de Randstad. Zonder de provincie was er echtniets overgebleven van onze cultuur en tradities. Is het een idee om bepaalde koppige figuren uit de provincie verplicht te laten verhuizen naar de grachtengordel zodat ze de boel daar misschien nog kunnen redden?

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

 

Advertisements

About cassandrasez

Cass is a well-travelled Dutchwoman, formerly of Spokane, Washington, USA, presently living in Holland again. She holds a Master's Degree in English and has taught it 20 years at the high school and mostly Jr. College level, until 2010. For other info see "About" at top bar.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s