‘Qatar pakt misstanden WK-stadions niet aan’ | Nieuws | Telegraaf.nl

‘Qatar pakt misstanden WK-stadions niet aan’ | Nieuws | Telegraaf.nl.

door Ertan Basekin

AMSTERDAM – 

Qatar is er nog altijd niet in geslaagd om de grove misstanden rond de aanleg van de vele bouwprojecten voor het WK voetbal in 2022 aan te pakken. Buitenlandse werknemers worden op grote schaal uitgebuit, doden en gewonden zijn aan de orde van de dag en ook de huisvesting deugt niet.

FNV Bouw roept de Nederlandse regering en voetbalbond KNVB daarom op om de druk op Qatar op te voeren. ,,Als je ziet hoe de meeste mensen hier wonen en werken, dan moet er nog steeds veel gebeuren. Er wordt nog altijd erg onveilig gewerkt, met tal van dodelijke ongelukken tot gevolg”, zegt algemeen secretaris Ruud Baars, die momenteel op inspectie is in de oliestaat.

Volgens de vakbond is het nog altijd slecht gesteld met de honderdduizenden werknemers uit vooral India, Sri Lanka, Pakistan en Bangladesh. Baars bezocht gisteren samen met een delegatie van de internationale vakbond BWI het Khalifa-stadion. ,,De veiligheid was goed geregeld. Maar tegelijkertijd liepen er werknemers uit Nepal en India rond die maar de helft van het beloofde salaris kregen. Het contract dat ze hadden getekend werd bij aankomst verscheurd. Zij waren in dienst bij onderaannemers. Om in Qatar te komen moeten deze migranten in hun thuisland al een contract tekenen en daarvoor vaak duizenden dollars moeten betalen. Dat  geld hebben ze niet en daarom moeten ze dat lenen tegen woekerwinsten tot 60  procent.”

De vakbondsleden bezochten daarna een groep Nepalezen in een woonkamp. Baars trof daar naar eigen zeggen een varkensstal aan. ,,Zeker 20 Nepalese arbeiders wonen daar in een varkensstal. In Nederland zou je daar geen dieren mogen houden. Allemaal zonder loon, sommigen al zeven maanden lang.”

De Nepalezen zouden het land zijn binnengekomen via een soort payroll bedrijf uit India. ,,Die heeft hen niet geregistreerd bij de overheid. Dat maakt hen illegaal. En dus kunnen ze het land niet uit. Want dan moeten ze of duizenden dollars betalen als boete of de bak in. Ze hebben niets. Geen loon, geen eten, geen huisvesting, geen rechten. Ze leven als slaven.”

jitskesez: Islam staat slavenhouden toe, en de VN laat ze gewoon zitting nemen in Mensenrechtenorganisaties. In plaats van alle Islamlanden de VN uit te zetten.

Advertisements

About cassandrasez

Cass is a well-travelled Dutchwoman, formerly of Spokane, Washington, USA, presently living in Holland again. She holds a Master's Degree in English and has taught it 20 years at the high school and mostly Jr. College level, until 2010. For other info see "About" at top bar.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s