De nabije Europese catastrofe, volgens politicoloog Guillaume Faye. (1) | De Nieuwe Realist

De nabije Europese catastrofe, volgens politicoloog Guillaume Faye. (1) | De Nieuwe Realist.

In het verleden schreef ik wel eens een stukje over de Franse denker Guillaume Faye en daarna werd ik van verschillende kanten gewaarschuwd door mensen die het goed met me voorhadden: doe dit niet! Volgens de een was het domweg ‘gevaarlijk’ om het zo openlijk over Faye te hebben, en dan nog wel in instemmende zin, volgens de ander was Faye veel te marginaal en niet serieus te nemen, en zou ik mezelf daarmee ook marginaliseren.

Ik vind dit lastig te begrijpen, maar misschien komt dat omdat ik kennelijk geen zintuig heb voor taboes. Alles wat Faye opmerkt in zijn boeken, vind ik wel verontrustend, maar eigenlijk ook gewoon bijzonder zinnig klinken. Sterker nog, ik begrijp niet waarom er niet vaker zo radicaal wordt doorgedacht over de Westerse beschaving, de ontmanteling van de EU, en de naderende ondergang van Europa, zoals Faye dat doet. Hij schrijft bovendien in een filosofische traditie die toch algemeen erkend is inmiddels. De traditie van de eeuwige wederkeer en van het cyclische tijdsverloop, waarin Nietzsche en Spengler schreven. Voor hen, en andere westerse intellectuelen is de geschiedenis van de mensheid niet lineair, doelgericht, maar verloopt die cyclisch. Het gaat omhoog. Het gaat omlaag. Zo ziet ook Faye het. De Westerse beschaving zat in een lange, omhooglopende lijn, toen kwam het hoogtepunt, en daarna zal de snelle, onherroepelijke, neergang volgen. Zoals we dat al bij alle beschavingen zagen. Alleen, zegt Faye, hebben we het hier niet alleen over de Westerse beschaving, we hebben het hier uiteindelijk over de neergang van de totale mensheid. De term die hij daarvoor gebruikt is ‘catastrofe.’

lees verder @ link bovenaan!

Advertisements

About cassandrasez

Cass is a well-travelled Dutchwoman, formerly of Spokane, Washington, USA, presently living in Holland again. She holds a Master's Degree in English and has taught it 20 years at the high school and mostly Jr. College level, until 2010. For other info see "About" at top bar.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to De nabije Europese catastrofe, volgens politicoloog Guillaume Faye. (1) | De Nieuwe Realist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s