RTL5 lanceert ‘Shoarma, Jihad en je Ouders in Shock’ | De Speld

RTL5 lanceert ‘Shoarma, Jihad en je Ouders in Shock’ | De Speld.

Bezorgde ouders bespieden geradicaliseerde kinderen in Kobani

Deel op Facebook5758Tweet49Reacties21EmailenPrinten

Bron Flickr: Karl-Ludwig Poggemann

Door  en  • dinsdag 11 november 2014

RTL5 zendt volgende week de eerste aflevering uit van ‘Shoarma, Jihad en je Ouders in Shock’. In het slechts deels allitererende programma volgen bezorgde ouders hun geradicaliseerde kinderen richting een vrijwel zekere dood. De jonge jihadisten maken zich schuldig aan diverse oorlogsmisdaden, zonder te weten dat hun ouders meekijken. Volgens RTL is het een hartverwarmend programma voor het halve gezin.

In de eerste aflevering worden drie Arnhemse jongeren gevolgd die naar Kobani afreizen om aan de kant van IS te strijden. Zij hebben echter geen idee dat hun ouders vanuit kapotgeschoten gebouwen meekijken. “Ik moet zeggen dat ik wel een beetje geschokt ben”, zegt Thea de Vries, de moeder van Karel. “Hij was altijd al een deugniet, maar het executeren van zesendertig Koerden had ik niet achter hem gezocht. Ik denk dat het vooral stoerdoenerij is voor zijn vrienden. Hier moeten we het thuis maar eens goed over hebben.”

De tweeëntwintig jaar oude Ali stond op het punt zijn ouders te onthoofden toen zij zich bekend maakten. “Dat was best awkward inderdaad”, lacht de jeugdige terrorist. “Dat ze me gewoon al die tijd al in de gaten hielden! Ik had natuurlijk wel door dat er de hele tijd een als struik uitgedoste cameraploeg achter me aan liep, maar dit had ik niet verwacht.”

Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL, is niet bang voor boze reacties van kijkers: “We vinden het belangrijk om te laten zien hoe het er aan toe gaat op dit soort uitstapjes van vriendengroepen. Met dit programma nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Of er ook een tweede seizoen komt, durft Galjaard nog niet te zeggen. “Dat hangt af van kijkcijfers, budgetten, en de hoeveelheid Amerikaanse bombardementen. We zijn daar op dit moment over in gesprek met de Amerikaanse regering.”

Advertisements

About cassandrasez

Cass is a well-travelled Dutchwoman, formerly of Spokane, Washington, USA, presently living in Holland again. She holds a Master's Degree in English and has taught it 20 years at the high school and mostly Jr. College level, until 2010. For other info see "About" at top bar.
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s