Gijzeling in café Sydney | Buitenland | Telegraaf.nl

Gijzeling in café Sydney | Buitenland | Telegraaf.nl.

Een werkneemster van het Lindt café die wist te ontsnappen.Een werkneemster van het Lindt café die wist te ontsnappen.Foto: AFP
ma 15 dec 2014, 01:59

Gijzeling in café Sydney

SYDNEY – 

Een zwaarbewapende man gijzelt zo’n vijftien mensen in een café in Sydney. De gijzelnemer eist een telefoongesprek met de Australische premier Tony Abbott en hij wil een vlag van de Islamitische Staat. Ook zegt de man vier bommen te hebben geplaatst, twee in het café en twee elders in de stad. Zes gijzelaars wisten inmiddels te ontsnappen.

http://www.telegraaf.nl/static/streamone/iframe.html

Foto: AFP

De gijzelnemer ging maandagochtend even voor 10 uur plaatselijke tijd het Lindt Chocolat Cafe in het centrum van Sydney binnen en houdt daar sindsdien een groep klanten en medewerkers gegijzeld. Catherine Burn van de plaatselijke politie zei dat de onderhandelingen met de dader nog wel wat tijd zullen vergen. Eén van de gijzelaars is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De dader ziet er uit als een oudere man, kaal, met een grijzende baard. Hij lijkt een soort hoofdband om te hebben, die zwart is met witte letters. De man zou een bekende van de politie zijn.

Gijzelaars%20houden%20een%20vlag%20tegen%20het%20raam%20met%20een%20Arabische%20tekstGijzelaars houden een vlag tegen het raam met een Arabische tekstFoto: AP

 

Gijzelaars moesten een zwarte vlag met een tekst in het Arabisch laten zien. Het gaat om een zogenaamde shahada, de islamitische geloofsbelijdenis. Die vlag is populair onder jihadisten, maar niet hetzelfde als de zwart-witte vlag van Islamitische Staat. Die toont een geloofsbelijdenis en in een witte cirkel het zegel van de profeet Mohammed.

Een%20van%20de%20ontsnapte%20gijzelaars%20praat%20met%20de%20politie.Een van de ontsnapte gijzelaars praat met de politie.Foto: AFP

 

‘Zeer zorgwekkend’

Eerder liet premier Abbott weten dat het is onduidelijk of het om een politiek motief gaat. ,,Maar er zijn wel aanwijzingen dat het mogelijk politiek gemotiveerd is”, voegde hij eraan toe. De premier stond in Canberra de media te woord nadat het nationale veiligheidscomité van de Australische regering bij elkaar was gekomen. Eerder liet Abbott weten dat het een „zeer zorgwekkende situatie” is.

De politie heeft het gebied rond Lindt Chocolat Cafe aan Martin Place afgezet. Arrestatieteams hebben zich verzameld in de buurt van de chocolaterie. Verschillende gebouwen zijn ontruimd, waaronder een tv-station en het Amerikaanse consulaat in Sydney. Het hoofdkantoor van de centrale Bank van Australië is afgesloten. Volgens een woordvoerster zijn de medewerkers binnen en is er geen gevaar.

Australië verhoogde in september het dreigingsniveau voor een terreuraanslag naar het hoogste niveau. Het land is actief in de strijd tegen IS in Irak.

http://www.telegraaf.nl/static/streamone/iframe.htm
l

Advertisements

About cassandrasez

Cass is a well-travelled Dutchwoman, formerly of Spokane, Washington, USA, presently living in Holland again. She holds a Master's Degree in English and has taught it 20 years at the high school and mostly Jr. College level, until 2010. For other info see "About" at top bar.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Gijzeling in café Sydney | Buitenland | Telegraaf.nl

 1. jitskesez says:

  En het gaat bij het boekje hoor: Het is een verwarde man die niets te maken heeft met Islam, en verder staan de Moslims te krakelen dat ze vrezen voor represailles, dus niemand durft wat te zeggen.
  Wat we moesten doen, is na iedere aanslag, de Imam van 1 moskee hier plus zijn familie, voor de moskee fusilleren en het ding dan opblazen. Wedden dat er GEEN aanslagen meer komen?
  Bullies follow the lead pipe rule. Terugslaan. Hard.

  Like

  • pvvneeneenee says:

   Waarom zou een willekeurige imam in Nederland inclusief zijn onschuldige kinderen moeten boeten voor de daden van een godsdienst-waanzinnige aan de andere kant van de wereld? Bent u soms helemaal gek geworden???

   Like

   • jitskesez says:

    Imams zijn niet onschuldig, zij zaaien de haat die tot dergelijke bloedige terroristendaden leiden, overal ter wereld.

    Liked by 1 person

   • pvvneeneenee says:

    Dan heeft u waarschijnlijk nog nooit in uw leven een imam gesproken of een moskee bezocht, anders zou u wel beter weten. Of zoals Socrates zei:

    “The only evil is ignorance”

    Like

   • jitskesez says:

    Nee ik heb alleen kennis genomen van het leven en doen van Mohammed, zowel als genoeg van de inhoud van de Koran en Soenna’s om te weten dat mensen die geloven dat Mohammed een profeet is en de Koran en Soenna’s voor heilig verklaren, stikstapelknettergek zijn. En gevaarlijk, zoals is gebleken uit 1400 jaar bloeddorstige, hakkende, verkrachtende moslims beginnend met de verovering van Medina door de criminele psychopaat Mohammed en zijn bende.

    Liked by 1 person

 2. jitskesez says:

  Hiroshima en Nagasaki waren heel erg he. Maar de Japanners waren dus OOK erg, en het was dus wel de manier om per direct een einde te maken aan alle oorlog daar, tenminste van Japan uit, en nog wel permanent ook. Zo ook met de Islamieten. We moeten aankondigen dat de volgdende aanslag, waar dan ook, door een Moslim, beantwoord word met het onmiddellijk fusilleren van een Imam in het Westen en zijn gezin, op tv, voor de moskee, die dan wordt opgeblazen. Een piraterij bij Somalie wordt beantwoord met het platgooien van kustdorpen. Enzovoorts. Oog om oog, tand om tand. 1400 jaar Moslim moord en diefstal en slavernij en verkrachtingen en veroveringen zijn echt, lang genoeg.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s