Giel Beelen: pas op dat je geen moslims kwetst! | De Nieuwe Realist

Giel Beelen: pas op dat je geen moslims kwetst! | De Nieuwe Realist.

Door Ron Doherty

Van Giel Beelen mag je niet zomaar iedereen beledigen. Dat zei hij in het VARA-programma De Wereld Draait Door. Volgens Beelen is het helemaal niet zo erg dat deze school een docent straft voor een steunbetuiging aan de vrijheid van meningsuiting. Het had de docent bestaan een cover van de meest recente Charlie Hebdo op te hangen. Moslimse leerlingen en ouders deden hun beklag bij de directie, hetgeen genoeg bleek voor een stevige reprimande. De school verstuurde een heuse excuusbrief aan ouders, waarin termen als ‘diepe spijt’ en ‘ernstige fout’ gebruikt werden. Hoewel je de vraag kunt stellen of een school de aangewezen plek is voor politieke statements, lijkt me geen enkel bezwaar tegen de gewraakte steunbetuiging denkbaar. Toch heeft de directie anders besloten- een kleine doodzonde. Het middelbaar onderwijs is dé plek waar kinderen worden voorbereid op een zelfstandig leven in de Nederlandse samenleving. Daar horen uitingen en meningen bij die de mens niet altijd welgevallig zijn.

Niemand hoeft zich aan te passen aan de persoonlijke opvattingen van een ander. Wie de vrijheid lief heeft zit niet te wachten op wederzijdse inschikkelijkheid m.b.t vrijheden, wetende dat dit in de praktijk steevast eenrichtingsverkeer op een glijdende schaal betekent. Geen moslima die haar hoofddoek afdoet omdat een homo zich wellicht wat ongemakkelijk voelt. Wellicht een wat vergezocht voorbeeld, maar beslist niet minder overdreven dan het berispen van een docent omdat hij het opneemt voor de vrijheid van meningsuiting. Louter om de gevoelens van een paar ouders uit de middeleeuwen mild te stemmen.

Toegeven aan de eisen van baarden met lange tenen, is erkennen dat de baarden een punt hebben. Wat zullen de leerlingen hier van hebben opgestoken? Wat stelt de vrijheid van meningsuiting nog voor op het Kennemer college? Hopelijk hebben de pubers niet naar DWDD gekeken. Dan hadden ze gezien hoe Charlie-roepers het opnamen voor de Franse komiek Dieudonné M’bala M’bala. De man die vrolijk de holocaust bezong en sympathiseert met antisemitische Al Qaida-beulen uit Parijs. Schande werd er gesproken van zijn arrestatie door de Franse politie, dat was niet ‘consequent’ aldus de tafelheer. Maar een simpele docent uit Heemskerk krijgt onder uit de zak, van een beroemde DJ die zijn faam dankt aan controverse en beledigingen, omdat hij niet moet denken dat we in dit land zomaar iedereen kunnen beledigen. Je kunt het hypocriet noemen, maar het is vooral bijzonder laf.

Nog nooit stond de vrijheid van meningsuiting zo onder druk als na de aanslag op Charlie Hebdo. Het is van het grootste  belang dat we niet de indruk wekken dat gekwetst zijn gelijk staat aan een goed argument voor aanpassingen of censuur.

Gekwetst zijn bestaat bovendien helemaal niet. Gekwetst zijn is niets anders dan het oneens zijn met een uiting of vinden dat een uiting ongepast is, aangedikt met een oneigenlijk subjectief argument zoals een dierbaar geloof. Des te slechter iemand met onwelgevallige uitingen kan omgaan des te sneller hij zich beledigd zal voelen. In principe is gekwetst zijn een incompetentie waar we geen respect voor moeten opbrengen, zoals we ook geen respect hebben voor een geweldsuitbarsting. Wie zegt gekwetst te zijn door een uiting moet kunnen aantonen dat slechts beoogt wordt hem te vernederen, op basis van onveranderlijke lichamelijke en/of geestelijke eigenschappen. Of de feitelijke onjuistheid van de uiting aantonen. Kan hij dat aannemelijk maken dan is de uiting hoogst waarschijnlijk ongepast en zijn excuses of sancties gepast. Zo niet dan behoort de uiting onder de vrijheid van meningsuiting te vallen.

Laten we in vredesnaam leren van de fouten die Giel Beelen en het Censuur-college vlak na de aanslagen hebben gemaakt. Laten we ophouden met het erkennen van het fenomeen gekwetst zijn en in plaats daarvan de inhoud van een uiting bespreken. Doen we dat niet dan zal het leger der beroepsmatig gekwetsten terrein winnen waar eens de vrijheid van meningsuiting stond.

Advertisements

About cassandrasez

Cass is a well-travelled Dutchwoman, formerly of Spokane, Washington, USA, presently living in Holland again. She holds a Master's Degree in English and has taught it 20 years at the high school and mostly Jr. College level, until 2010. For other info see "About" at top bar.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Giel Beelen: pas op dat je geen moslims kwetst! | De Nieuwe Realist

  1. Pingback: Giel Beelen: pas op dat je geen moslims kwetst! | De Nieuwe Realist

  2. Republikein says:

    Glazenhuis in de praktijk.
    Hehe, ben niet droog.
    http://www.blijfjijslapen.nl/?page_id=1519

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s