Marcouch: ‘meer islam, minder democratie’ – De Nieuwe Realist

Marcouch: ‘meer islam, minder democratie’ – De Nieuwe Realist.

moskee
(Opklikken om goed te kunnen lezen.)

Door Joost Niemöller

Gisteren klommen een paar jonge mannen in een gebouw in aanbouw. Tegen de wil van veel buurtbewoners in Leiden gaat dit een moskee worden. Bij de buurtbewoners worden de ramen ingegooid. Door wie? Afzender onbekend. Zij voelen zich bedreigd. Die buurtbewoners weten bovendien dat de prijs van hun huizen zal dalen door de komst van deze moskee. Want we zijn in Nederland allemaal heel ruimdenkend en zo maar biddende moslims in de eigen achtertuin, dat wil niemand. Geen moslim die het ernstig vindt dat bij buurtbewoners ramen worden ingegooid.

Goed, er werd dus een actie uitgevoerd. In de jaren zestig noemden we dit een ‘ludieke actie’.  Niemand werd enig kwaad gedaan. Er zat niemand in dat gebouw, sterker nog, het was nog in aanbouw, zoals gezegd. Het was een bouwterrein. De jonge mannen klommen op het dak, en ontvouwden een spandoek, staken een paar lichtjes aan en lieten een Nederlandse vlag zien. Dat was het.

In de jaren zestig, zeventig, tachtig pleegden linkse activisten levensbedreigend geweld, bijvoorbeeld tegen de Centrumbeweging van Janmaat, maar ook tankstations gingen in de fik, fabrieken, er werden moorden gepleegd. Bijna al het politieke geweld in die tijd kwam van links. En de Nederlandse staat deed er praktisch niks tegen. We noemden de acties, bezettingen enz, ‘ludiek’, we lachten er een beetje om. Want, vonden we, in Nederland moest je je mening kunnen uiten.

Als iets bij de democratie hoort, dan is het wel dit soort onschuldige, symbolisch acties als in Leiden. Maar moslims denken daar anders over. Ahmed Marcouch van de PvdA plaatste bovenstaande Tweet. Deze jonge mannen met hun uitgerolde spandoeken zouden uit zijn op het ‘ontwrichten van de maatschappij’.  Gelooft hij het zelf?

Marcouch gaat volgende week bij het Vragenuurtje vragen stellen. Hij noemt deze onschuldige actie een ‘uiting van geweld’ Hij zegt:  ‘Ik heb de angst gezien in de ogen van volwassen mannen.’

We zien in de wereld dagelijks tot welk geweld moslims in staat zijn. Nu wordt er een onschuldig spandoek uitgehangen en er staat angst in de ogen van volwassen mannen? De hypocrisie van zo’n theatrale opmerking is stuitend.

Trouw schrijft dat moskeeën extreemrechts geweld vrezen. Allerhande moskeeverenigingen maken zich vreselijke zorgen, als we Trouw mogen geloven. Spoedoverleg, aangiften, het hele circus is in werking en de media schrijven het allemaal kritiekloos op. Want ja, als Nederlandse burgers zich zorgen maken over de uitbreiding van de islam, dan zal dat allemaal wel, maar als moskee organisaties zich zorgen maken, nee, dan hebben we een echt probleem. Zorgen waarover? Over vier jonge mannen die een spandoek uitrolden.

Er is in Nederland nooit extreemrechts geweest. Lees de jaarrapporten van de AIVD er maar op na. Jaar na jaar na jaar. De opkomst van extreem moslim geweld, ja, daar wordt voor gewaarschuwd. Over ‘extreem-rechts’ in Nederland lezen we alleen dat het uit enkele tientallen mensen gaan die af en toe een kleine demonstratie houden.

En volgens Marcouch zijn de paar jonge mannen van het Identitair Verzet dus ‘extreem rechtse idioten’  die een moskee zouden bezetten. Kijk eens waar dat voor staat, dit Identitair Verzet. Concludeer zelf. Daar is niets extreem-rechts bij. Ze maken zich zorgen over de islamisering. Dat mag niet? Dat moet met wortel en tand worden uitgeroeid door justitie? Wat voor beeld heeft Marcouch eigenlijk over de democratie? Kijk, daar maak ik me nu zorgen over.

Advertisements

About cassandrasez

Cass is a well-travelled Dutchwoman, formerly of Spokane, Washington, USA, presently living in Holland again. She holds a Master's Degree in English and has taught it 20 years at the high school and mostly Jr. College level, until 2010. For other info see "About" at top bar.
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s