Twaalf deelnemers opgepakt bij verboden Pegida-betoging – HLN.be

Twaalf deelnemers opgepakt bij verboden Pegida-betoging – HLN.be.

Door: redactie
2/03/15 – 20u00  Bron: Eigen berichtgeving
© photo news.

ANTWERPEN Bij de verboden manifestatie van Pegida Vlaanderen op het Antwerpse Conscienceplein heeft de politie deze avond twaalf betogers opgepakt. Drie van hen riskeren een gerechtelijke vervolging, omdat ze zich verzet hebben tegen de politie. Er waren zo’n 200 à 250 betogers.

Rudy Van Nespen (midden) spreekt de aanwezigen toe. © PLA.
© PLA.
VB-boegbeeld Filip Dewinter verliet de Antwerpse gemeenteraad en kwam even poolshoogte nemen. © photo news.

Op de verzamelplaats op het Hendrik Conscienceplein zijn 227 deelnemers geïdentificeerd die een GAS-pv zullen krijgen. Intussen is alles volledig achter de rug, laat de politie nog weten.

De deelnemers hebben allemaal hun identiteitskaart moeten tonen en riskeren een boete van 250 euro. De politie heeft de betogers op het Hendrik Conscienceplein volledig omsingseld, maar al bij al is alles rustig verlopen.

De betogers ontrolden een grote cartoon en ook een spandoek tegen de islam. Mede-initiatiefnemer Rudy Van Nespen hield een korte speech en er klonken leuzen als “Wij zijn het volk”. Na tien minuten ging de politie, zoals aangekondigd, over tot actie. Het plein werd langs alle kanten afgesloten en de betogers werden ingesloten.

Aanvankelijk was het niet helemaal duidelijk of alle betogers ook zouden worden ingerekend. Zij leken alvast niet onder de indruk van het politieoptreden en riepen luidkeels “Wij komen terug”. Rond 20.40 uur ging de politie dan over tot identiteitscontroles en mochten de manifestanten op een paar na druppelsgewijs het plein verlaten. Zij kregen allemaal een GAS-pv.

De stad Antwerpen had geen toestemming gegeven voor de bijeenkomst, uit vrees voor gevaarlijke tegenbetogingen en door het verhoogde terreuralarm. Iets dat Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter niet begrijpt. Hij verliet vanavond de gemeenteraad in het Antwerpse stadhuis om zelf even poolshoogte te komen nemen. “Drie weken geleden was een pro-Palestijnse betoging met Abou Jahjah geen probleem voor De Wever en dit mag dan weer niet”, stelt Dewinter, die beloofde om de burgemeester daar tijdens de lopende gemeenteraad nog over te interpelleren.

Lees ook

Advertisements

About cassandrasez

Cass is a well-travelled Dutchwoman, formerly of Spokane, Washington, USA, presently living in Holland again. She holds a Master's Degree in English and has taught it 20 years at the high school and mostly Jr. College level, until 2010. For other info see "About" at top bar.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Twaalf deelnemers opgepakt bij verboden Pegida-betoging – HLN.be

  1. Pingback: Twaalf deelnemers opgepakt bij verboden Pegida-betoging - HLN.be

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s